Ga naar hoofdinhoud

Inbraak vermijden tijdens de donkere maanden?

Tijdens de donkere maanden steken weer heel wat inbrekers het licht van hun zaklamp aan. Vanaf de herfst is er immers jaarlijks een opvallende stijging in het aantal inbraken te zien. In 2021 werden er 43.572 inbraken geregistreerd in Belgische gebouwen, waarvan het in 34.140 gevallen over een woninginbraak ging. Dat zijn gemiddeld zo’n kleine honderd woonsten per dag.

Ondanks de merkbare daling ten opzichte van de voorbije jaren, zijn dit nog steeds behoorlijk wat woningen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw huis of appartement niet in het vizier komt van inbrekers of dat ze bij een poging tot inbraak ontmoedigd worden?

In schaduwen gehuld

Tijdens de duistere wintermaanden is het vaak al donker wanneer men terug thuiskomt van het werk en vertrekt men ook al voor zonsopgang. Dat zorgt ervoor dat inbrekers minder snel worden opgemerkt. Een goede manier om deze duistere dieven te ontmoedigen is dus om zo veel mogelijk licht te maken. Er bestaan geautomatiseerde lampen die werken op basis van bewegingssensoren. Die kunnen een enthousiaste inbreker snel van de wijs brengen door de oprit of tuin plots te laten baden in licht.

Verhinder verkenning

De meeste inbrekers gaan eerst op verkenning voor ze toeslaan. Een typische inbreker zal de toegangsmogelijkheden inspecteren en het duister gebruiken om via de binnenverlichting uw interieur te scannen op waardevolle items. Besteed daarom aandacht aan uw raamdecoratie.
Of u nu kiest voor rolluiken, gordijnen, lamellen, jaloezieën, shutters of rolgordijnen; zorg ervoor dat uw privacy gegarandeerd blijft, vooral na zonsondergang. Let ook op met het posten van uw interieurfoto’s of unboxing video’s van dure gadgets op sociale media. Ook dergelijke kanalen gebruiken inbrekers vaak om hun huiswerk te doen.

Vingervlug verdwenen

De meeste mensen maken zich vooral zorgen om een inbraak wanneer ze op reis vertrekken. Maar u hoeft zeker geen week uw woonst te verlaten om een doelwit te worden. De meeste inbraken zijn binnen de 5 minuten gebeurd. Een ervaren inbreker heeft slechts 3 tot 4 minuten nodig om een diefstal te plegen en 30 seconden om zich uit de voeten te maken. Een goede strategie om een inbraak te vermijden is dus die tijd te verlengen. Maak het de inbreker zo moeilijk en riskant mogelijk om zijn slag te slaan.
Degelijke, moderne ramen en deuren met minstens dubbele beglazing spelen daar een belangrijke rol in. Tegenwoordig zijn er zelfs inbraakwerende ramen en deuren, voorzien van verzinkte stalen platen en veiligheidspinnen. Een spionoog met breedhoek kan u een veiliger gevoel geven wanneer u thuis bent. En dan zijn er nog manieren om het meer uitdagend te maken om uw slot open te breken, zoals een veiligheidsrozas of regelbare dagschieter laten installeren. Sluit uw woning altijd grondig af wanneer u deze verlaat, ook al is het slechts voor enkele minuten. Spreek dit best ook af met de buren als u in een appartementsblok woont.

Het kwaad geschied

Is het te laat om een inbraak te vermijden, dan is het belangrijk om in tweede instantie uw waardevolle voorwerpen aan het oog van de overtreder te onttrekken. Vooral kleine items van grote waarde zijn erg populair: smartphones, tablets, laptops, professionele camera’s, enzovoort. Als een inbreker (of team van inbrekers) dicht bij uw woonst kan parkeren, zal die zich ook wagen aan grotere voorwerpen: uw luxueuze wagen, dure motor, nieuwe fiets, kwalitatief tuinmateriaal, kostbare tv, etc.

Installeer een brandveilige kluis op een onlogische plaats om kleine waardevolle voorwerpen in op te bergen, zodat de dieven er lang naar moeten zoeken. Plaats daarin ook een lijst met al uw kostbaarheden met bijhorende foto’s en aankoopfacturen. Tenslotte maakt ook een degelijk alarmsysteem al een groot verschil. Sommige systemen voor inbraakbeveiliging zijn zelfs fiscaal aftrekbaar.

De magie van misleiding

Naast veiligheidssloten, een efficiënt alarm en uw papieren voorzorgsmaatregelen in een verborgen kluis, kunt u ook nog zorgen voor een vleugje meesterlijke misleiding. U hoeft hiervoor geen uren te spenderen aan het opzetten van boobytraps, zoals in de film Home Alone. Een eenvoudig bordje met ‘Opgepast! Gevaarlijke hond!’ kan een dief al aardig aan het twijfelen brengen, ook al heeft u misschien alleen een luie hamster en een schuwe kitten in huis.
Er bestaan ook nepcameras en -alarmsystemen om inbrekers te misleiden, zodat ze zich sneller uit de voeten maken of toch maar besluiten om elders binnen te dringen.

Ramen en deuren inbraakproof?

Vreest u dat uw ramen en deuren niet bestand zijn tegen een inbraak? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een van onze experten. Wij maken u graag wegwijs in de verschillende mogelijkheden en hun voor- en nadelen. Zo kunt u een doordachte beslissing maken die past in uw woning en budget.

Meer weten of wenst u een vrijblijvende offerte?

Back To Top
053 66 71 94