Ga naar hoofdinhoud

Wat zijn de voor- en nadelen van PVC ramen en deuren?

Om te kunnen terugvallen op de juiste subsidies en energie te besparen, gaat de materiaalkeuze voor uw ramen en deuren misschien niet over één nacht ijs. De meeste gezinnen kiezen voor PVC, aluminium of hout. Hout heeft de laatste jaren wat aan populariteit moeten inboeten in het belang van onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid. Dat maakt aluminium en PVC de vaakst gemaakte keuzes. Zeker omdat PVC de look van houten ramen heel dicht kan benaderen.

We zetten nog enkele voordelen en nadelen van PVC ramen en deuren op een rij.

Voordelen van PVC ramen en deuren

PVC is enorm geliefd bij renovaties. Een heel groot voordeel van ramen en deuren in PVC is namelijk dat ze in elk interieur passen, zowel modern en gewaagd als klassiek, rustiek of retro. Qua stijl zijn er talloze mogelijkheden doordat er verschillende randprofielen beschikbaar zijn. Hiermee kunt perfect de uitstraling van houten ramen nabootsen, tot zelfs de kleur en structuur. Kunststof ramen en deuren zijn ook ontzettend onderhoudsvriendelijk. Een beetje water en zeep is alles wat u nodig heeft om uw kozijnen weer te doen glanzen.

PVC ramen en deuren zijn stevig en zullen niet gemakkelijk kromtrekken, barsten of scheuren. Daarom zouden ze bij goed onderhoud maar liefst zo’n 50 jaar meegaan. PVC-profielen voor ramen en deuren kunnen voorzien worden van een metalen kern. Dit maakt ze nog beter bestand tegen inbraak. Van nature is PVC ook zelfdovend en moeilijk ontvlambaar. Dit maakt PVC ramen en deuren enorm brandwerend en dus een uiterst brandveilige oplossing.

Kunststof heeft ook een uitstekend isolerend vermogen, zowel thermisch als akoestisch. Het is ook wind- en waterbestendig. Nog een belangrijk voordeel van PVC ramen en deuren is dus dat ze energiebesparend zijn. Zoekt u tenslotte naar een gunstig prijskaartje, dan zit u ook goed met PVC. Dit is doorgaans goedkoper in aankoop dan aluminium.

Nadelen van PVC ramen en deuren

PVC ramen en deuren zijn over het algemeen minder kleurvast dan aluminium, zeker wanneer het om gelakte alu gaat. Daardoor ligt de garantie op kleuren meestal lager bij PVC. Ook is kunststof ondanks de stevigheid vrij krasgevoelig. Dat vraagt om extra voorzichtigheid bij het onderhoud en maakt het minder geschikt om te schilderen. Het is dus verstandig om voor PVC ramen een tijdloze kleur te kiezen in plaats van een trendkleur. Qua kleuren zijn er ook iets minder mogelijkheden dan bij alu, maar met de nodige folieer- of laktechnieken zijn er best nog wel wat opties. PVC-kozijnen (her)schilderen is een uitdaging en doet alleen maar afbreuk aan de levensduur van de ramen en deuren.

Als materiaal voor ramen en deuren ziet PVC er wat robuuster uit, in tegenstelling tot het elegante en strakke aluminium. Daarom wordt het meestal niet gekozen in complexe, artistieke constructies waarin bv. een smallere raamvorm nodig is. Een van de grootste nadelen van PVC ramen en deuren is dus dat ze iets minder sterk zijn dan hun aluminium variant en niet gemakkelijk van kleur te veranderen.

Kiezen is verliezen?

In principe kunt u geen verkeerde keuze maken wat het materiaal van uw ramen en deuren betreft. Alle materialen hebben hun voor- en nadelen en streven constant naar verbetering. Zeker met PVC kunt u weinig verkeerd doen, omdat het onderhoudsvriendelijk, duurzaam en tijdloos is. Het past met andere woorden in elk bouwproject want u kunt er esthetisch nog alle kanten mee uit. Wilt u graag wat inspiratie opdoen of heeft u nog vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met ons.

Meer weten of wenst u een vrijblijvende offerte?

Back To Top
053 66 71 94