Ga naar hoofdinhoud

Kwalitatieve ramen en deuren: onontbeerlijk bij ventilatie

Het is erg belangrijk om uw woonst elke dag goed te verluchten. Dat geldt evenzeer voor die donkere winterdagen, wanneer we onze spuitbussen antivries en zakken strooizout bij de hand moeten houden.

Maar kwalitatieve ramen en deuren zijn net zeer luchtdicht. Hoe spelen ze dan toch zo’n cruciale rol in dat ventilatieverhaal?

Isolatie en ventilatie

Isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Een goede ventilatie is vitaal om condensatie te vermijden en de luchtkwaliteit op peil te houden. Verse, droge binnenlucht inademen is goed voor uw gezondheid. En ook financieel biedt het niets dan voordelen. Droge, gezonde lucht geleidt immers gemakkelijker de warmte. Schimmels gedijen niet gemakkelijk in zo’n aangenaam klimaat dus blijven ze liever weg.

Effectieve ventilatie begint bij een goede isolatie. En verouderde ramen en deuren hebben vaak een laag isolerend vermogen. Vroeger gebeurde ventilatie vaak spontaan door de gaten en kieren in de kozijnen van ramen, deuren en spouwmuren. Maar helaas was er op die manier ook veel warmteverlies. Efficiënt ventileren doet u best gecontroleerd. Het verluchtingsproces kunt u pas gaan regelen vanuit een degelijke isolatie. Vandaar dat energiebesparende renovaties meestal starten bij het vervangen van oude ramen en deuren en het na-isoleren van gevels en daken.

Gestuurde ventilatie: natuurlijk vs. mechanisch

De natuurlijke ventilatie die vroeger spontaan aanwezig was in woningen kan men tegenwoordig controleren. Nu alle vastgoedeigenaars inzetten op energiebehoud en isolatie is dat broodnodig. Anders wordt uw eigen gezondheid en die van uw woonst binnen de kortste keren aangetast door vochtproblemen en schimmels. Door de ventilatie te sturen met moderne hulpmiddelen, kan zuurstofrijke buitenlucht evengoed naar binnen en zuurstofarme lucht naar buiten. En nu kan dat zonder warmteverlies.

Roosters vs. ventilatiesystemen

Nu de isolatienormen terecht een pak hoger liggen, halen we daar op vlak van energiebeheer grote voordelen uit. Enkel glas is bijvoorbeeld uit den boze naar moderne maatstaven. Maar kwalitatieve ramen en deuren die luchtdicht zijn, brengen ook hun uitdagingen met zich mee. Daarom zorgt men bij de vernieuwing van uw ramen en deuren ofwel opnieuw voor natuurlijke ventilatie ofwel voor mechanische. Natuurlijke ventilatie is dan te verkrijgen door de installatie van roosters. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat u nieuwe vensters niet meer mag openen. ’s Ochtends verluchten door de ramen te openen blijft een goed idee.

Een mechanisch ventilatiesysteem is een populaire geavanceerde manier om voor het perfecte binnenklimaat te zorgen in huis. Er zijn verschillende types en modellen die op hun eigen manier een optimale, constante luchtcirculatie garanderen. Uiteraard functioneren ze enkel in een goed geïsoleerde omgeving. En daarbij zijn kwalitatieve ramen en deuren onontbeerlijk.

Verouderde amen en deuren vernieuwen

Stap 1 naar duurzaam energiebeheer in een goed geïsoleerde woning is dus het vervangen van verouderde ramen en deuren. Luchtdichte kozijnen in combinatie met dubbel of driedubbel glas maken luchtlekken onmogelijk. Afhankelijk van hun specifieke isolatie- en Ug- waarden werken ze enorm energiebesparend. Maar superieur kwaliteitsglas doet meer dan warmteverlies beperken.
Moderne glasramen hebben vaak nog talloze eigenschappen. Zo kunnen ze zonwerend werken. Dat maakt dat ze op hete dagen zullen besparen op koeling en tijdens de kille dagen op verwarming. Thermische afstandshouders verkleinen dan weer aanzienlijk de kans op condensatie.

Talloze extra opties en mogelijkheden

Met de materiaalkeuze van uw kwalitatieve ramen en deuren kunt u ook nog alle kanten uit. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor hout, aluminium of PVC. Daarbij horen dan diverse uiteenlopende esthetische mogelijkheden. Raamkozijnen zijn beschikbaar in allerlei RAL-kleuren en talloze diverse structuren. PVC-ramen die eruitzien als houten ramen? Dat kan perfect! Op vlak van structuren en patronen is er veel mogelijk. Vanzelfsprekend worden deze materialen op maat geleverd in de stijl, vorm en afmetingen van uw keuze.

Gepersonaliseerd advies krijg je gratis erbij!

Kwalitatieve ramen en deuren gaan lang mee. Dus voor velen komt er wel wat keuzestress kijken bij het vernieuwen van hun verouderde exemplaren. Gelukkig geven we bij Alu PVC Antoine heel graag gepersonaliseerd advies. Daarbij houden we rekening met verschillende factoren, zoals uw stijlvoorkeur, de noden van uw woonst en gezin en natuurlijk ook uw budget. Zo kunt u nadien nog jarenlang zorgeloos genieten van uw beslissing. Contacteer ons gerust voor professionele raad, antwoorden op specifieke vragen of een vrijblijvende offerte.

Meer weten of wenst u een vrijblijvende offerte?

Back To Top
053 66 71 94