Ga naar hoofdinhoud

Kiezen voor screens of rolluiken als zonwering?

Kiezen voor screens of rolluiken als zonwering?
Alu PVC Antoine weet raad!

Zowel rolluiken als screens dienen grotendeels dezelfde doelen, maar er bestaan aanzienlijke verschillen tussen de twee. Om je te helpen beslissen welke optie het meest geschikt is voor jouw bouw- of renovatieproject, geven we je graag enkele richtlijnen.

Screens fungeren als een vorm van buitenzonwering: ze weren de zonnestralen af en dragen zo bij aan een aangenaam binnenklimaat. Terwijl screens je huis beschermen tegen zonnewarmte, sluiten rolluiken je raam volledig af. De keuze voor rolluiken legt vooral de nadruk op privacy.

Complete duisternis wordt enkel bereikt met rolluiken, terwijl screens een ruimte overdag niet volledig donker kunnen maken, omdat ze het licht slechts gedeeltelijk tegenhouden. Wel is het mogelijk om de lichtinval enigszins aan te passen met de perforatie en kleur van het doek, of door te opteren voor een verduisteringsdoek.

Rolluiken bieden volledige afscherming van het uitzicht zowel van binnen naar buiten als omgekeerd. Met screens behoud je een deel van het uitzicht naar buiten, waardoor je overdag van binnenuit naar buiten kunt kijken, terwijl het zicht van buiten naar binnen beperkter is. Echter, screens kunnen het uitzicht nooit volledig blokkeren. ’s Avonds geldt het tegenovergestelde: het is donker buiten en licht binnen. Hierdoor verdwijnt het uitzicht naar buiten, maar blijft de mogelijkheid voor anderen om naar binnen te kijken, zij het enkel in contouren.

Behalve het weren van nieuwsgierige blikken, fungeren rolluiken ook als een barrière tegen inbrekers, waardoor ze hoog scoren op het gebied van veiligheid. Daarentegen dragen screens niet bij aan een gevoel van veiligheid.

Rolluiken fungeren niet alleen als fysieke barrière, maar hebben ook isolerende eigenschappen. Ze presteren beter op het gebied van geluidsisolatie en thermische isolatie dan screens. Rolluiken houden kou buiten, waardoor de behoefte aan verwarming afneemt. Als isolatie een prioriteit is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de rolluikkast goed geïsoleerd is om koudebruggen te voorkomen. Screens hebben geen isolerende werking; zowel geluid als kou kunnen door het geperforeerde doek heen dringen. Hun doel is om warmte buiten te houden, niet binnen. Rolluiken kunnen beide.

 

Zowel rolluiken als screens kunnen worden geïntegreerd in een domoticasysteem voor bediening op afstand. Screens bieden vaak extra mogelijkheden, zoals automatische regeling via licht- en temperatuursensoren. Als de temperatuur stijgt, zakken de screens automatisch omlaag, wat ideaal is om oververhitting te voorkomen. Rolluiken kunnen ’s avonds automatisch worden gesloten of worden geprogrammeerd met een tijdschakelaar.

Moderne nieuwbouwhuizen hebben vaak grote ramen die zich over meerdere verdiepingen uitstrekken. Met screens kun je grotere en bredere oppervlakken bedekken dan met rolluiken. Hierdoor zijn screens populairder bij woningen met uitgebreide glaspartijen.

Conclusie: Rolluiken of screens

Rolluiken Screens
Privacy Volledig Gedeeltelijk
Zicht naar buiten Valt helemaal weg Gedeeltelijk
Inbraakveiligheid Extra barrière /
Isolerend Thermisch & akoestisch /
Grote glasoppervlakte Beperkt aantal m2 Grote oppervlaktes mogelijk

Bij Alu PVC Antoine kunnen we je alle gedetailleerde info hierover verstrekken.
Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen!

Back To Top
053 66 71 94